שבר בעצם צוואר הירך ידוע כגורם השביעי לתמותה בקרב קשישים, וכגורם השני לנכות בקרב בני ה-65 ומעלה (אחרי שבץ). בכל שנה מאושפזים קרוב ל-6000 קשישים בבתי החולים ברחבי הארץ כתוצאה משבירת עצם צוואר הירך.
הסיבות לשבירה הן מגוונות, אולם רובן המכריע נגרם עקב אוסטאופורוזיס (דלדול העצם בעקבות בריחת סידן), וכן עקב נפילות וחבלות המאפיינות, לצערינו, את המגזר המבוגר. נתון מדאיג נוסף הוא הסיכון לשבר לאחר נפילה אצל נשים, הגבוה פי ארבעה בהשוואה לגברים, וזאת עקב אוסטאופורוזיס השכיח יותר אצל נשים.
נפילות וחבלות אצל האוכלוסייה המבוגרת
נפילות וחבלות אצל האוכלוסייה המבוגרת הן מהגורמים השכיחים לתחלואה, גרימת נכות ואף מוות, ולכן ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז על תופעה זו כמגיפה עולמית. על פי הסטטיסטיקות, 30% מככל נפילות הקשישים מסתיימות בשבירת עצם צוואר הירך.
הטיפול המקובל הוא בהרבה מן המקרים ניתוחים שונים הנערכים במטרה לאחות את השברים, אולם כמחצית מהקשישים השוברים את העצם מפתחים סיבוכים שונים לאחר הניתוח, וכשלושים אחוזים מהם נותרים לאחר הניתוח נכים או מוגבלי תנועה.
קיימות מספר טכניקות ניתוחיות לאיחוי עצם צוואר הירך, אולם אף טכניקה אינה חפה מסיכונים, מפני שמדובר בניתוחים לא פשוטים הטומנים בחובם פרט לסיכונים ה"רגילים" אשר מלווים כל ניתוח בהרדמה מלאה, גם היווצרות קרי שי דם, בעיות באספקת הדם לאזור, כשלון הניתוח עקב מצב העצמות וליקויים באיחוי השבר.
נקודה נוספת אותה יש לקחת בחשבון היא חלון ההזדמנויות הקצר בו הניתוח לאיחוי השבר יעיל. לפי הנחיות משרד הבריאות, יש לבצע ניתוחים לאיחוי שבר בעצם הירך בתוך 48 שעות מרגע המקרה, אחרת יעילות הטיפול פחותה לאין ערוך.
מניעת שברים בצוואר הירך
ניסיונות למניעת שברים בצוואר הירך מבוצעים לרוב על ידי התאמת הסביבה הביתית תוך סילוק המכשולים, שימוש בתרופות והתעמלות ייעודית לחיזוק הירך ולפיתוח שיווי המשקל, אולם בספרות המקצועית מדווח כי ניסיונות אלו משיגים צמצום העומד רק על 20% מסך השברים. לעומת זאת, מחקרים שבדקו את יעילות השימוש במגיני יירכיים מצביעים על צמצום של 50% בשבירת עצם צוואר הירך.
מגיני ירכיים הם למעשה סוג של מכנסונים צמודים הנלבשים כבגד תחתון, ומכילים שני פדים קשים למחצה העשויים מחומרים מיוחדים אשר סופגים כמות ניכרת מן האנרגיה בזמן הנפילה, ובכך מגנים על היירכיים ומונעים את שבירתם.
יצרנית מגיני היירכיים האמריקאית HipSaver אשר מוצריה משווקים בישראל, פיתחה מגוון ענף של דגמי מגיני ירכיים שהותאמו באופן מיוחד לצרכים השונים של המטופלים ובהתאם לסביבת מגוריהם. המגינים מיוצרים בכל המידות ומהווים את הדרך הקלה, הנוחה והבטוחה למנוע את שבירת עצם צוואר הירך.
קופות החולים הבינו את הפוטנציאל המניעתי היעיל הגלום במגיני היירכיים של חברת HipSaver ויצאו בהסדרי מכירה מיוחדים, למשל: קופת חולים מאוחדת מאפשרת רכישה של מגיני הירכיים בבתי המרקחת של הקופה במחיר מוזל של 100 ש"ח ליחידה, ומכבי שרותי בריאות מאפשרים רכישת מגן ירכיים בהנחה של 85% כנגד הפניית רופא למבוטחי "מכבי מגן זהב".