מזון הוא אחד מאבני היסוד החיוניים להישרדותנו כבני אדם. ליצרני מזון ישנה אחריות גדולה על מנת לוודא שהמוצרים אשר מגיעים ללקוח הקצה בטוחים למאכל וכוללים באופן ברור את כל המידע אודות מרכיביו, בדגש על אלרגנים מסכני חיים. אילו דברים חשוב לזכור בתהליך בדיקת איכות המזון ואילו בדיקות מומלצות על מנת לוודא כי מתקיים תהליך נכון ובטיחותי 

בדיקת איכות המזון – היכן מתחילים

בדיקת איכות מזון היא בדיקה אשר מבוצעת לרוב במעבדה מבוקרת ובודקת את רכיבי המזון במטרה לנטר נוכחות של חיידקים, בקטריות, חומרים כימיים ועוד, אשר אינם רצויים במזון ועלולים לפגוע בבריאותו של אדם אשר צורך אותו.

מלבד הצורך בעמידה בדרישות רגולטוריות של משרד הבריאות, בדיקת איכות המזון נועדה בראש ובראשונה על מנת להבטיח את בריאותם של צרכני הקצה ולספק מוצר מזון בטיחותי וראוי לשימוש.

בדיקות איכות המזון מבוצעות לרוב במגוון "תחנות" – בדיקות הבוחנות את סביבת הייצור, בדיקות המתקיימות בסוף תהליך הייצור, בטרם המזון נארז ונשלח ליעדו. וקיימות גם בדיקות חיוניות הנדרשות, על מנת לוודא כי איכות המזון לא תפגע בשרשרת האספקה ויתקיים ניטור המוודא כי נשמרת טריותו ותקינותו של המזון.

אילו סוגי בדיקות עיקריות מתבצעות בבקרת איכות המזון

בדיקת איכות מזון כוללות לרוב את סוגי הבדיקות הבאים:

  • בדיקות סביבת הייצור – בדיקות אשר נועדות לבחון את מידת הניקיון של משטחי הייצור מנוכחות של חיידקים וגורמים מזהמים שונים ובדיקות המוודאות כי עצמים זרים לא יכנסו למזון עצמו או לאריזתו. 
  • בדיקות כימיות - בדיקות אשר מטרתן לסקור ולקבוע את הערכים התזונתיים של כל מוצר מזון, הכוללים: כמות חלבונים, נתרן, פחמימות, אחוזי שומן ועוד. 
  • בדיקות מיקרוביולוגיות- בדיקות אשר מטרתן לזהות מיקרואורגניזמים שונים שייתכן וישנם במוצר ולוודא שכמותם עומדת בתקנים שנקבעו.
  • בדיקות מולקולריות - בדיקות לזיהוי פתוגנים במזון כגון ליסטריה, סלמונלה ועוד

     

  • בדיקות אלרגניים – בדיקות ייעודיות לאיתור אלרגנים במזון בהם אגוזים, סויה, גלוטן וכדומה.

ניטור סביבת ייצור המזון – איזה ציוד נדרש

בין אם מדובר ביצרני מזון גדולים המקפידים לרוב על תהליכי ייצור על פי עקרונות של HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) או בין אם מדובר ביצרני מזון בינוניים וקטנים, בין הבדיקות החשובות ביותר אשר נדרשות לבדיקת סביבת הייצור הן בדיקות ניקיון קווי הייצור.

ניקיונו של קו הייצור חיוני על מנת לוודא שתהיה נוכחות מיקרו- אורגניזמים מינימלית כמו גם מינימום של חומר אורגני מכל סוג שהוא (כגון שאריות מזון או/ו חומרי גלם), וזאת במטרה למנוע התפתחות זיהום מיקרוביאלי והרעלה במזון המיוצר.

ישנם אמצעים שונים לבדיקת ניקיון משטחי הייצור, בהם בדיקת ניקיון מהירה המכונה ATP (בדיקה המודדת רמת אנדוזין תלת – זרחי הנמצאת בכל סוגי התאים החיים).

בדיקות אלו נוחות וקלות לשימוש והן זמינות בכמיטק, לצד אמצעים נוספים עבור ניהול תהליך ייצור מזון איכותי ובטיחותי, כגון מוצרים לזיהוי בגלאי מתכות של חברת Detectamet.

איתור גופים זרים במזון חשוב מאין כמוהו, על מנת להגן על בריאותם של צרכני המזון. ולשם כך, נעזרים לרוב בזמן הייצור במוצרים מיוחדים המזוהים בגלאי מתכות ו-X-RAY, כגון כפפות, אזיקונים, מגני זקן, חלוקים, עטים ועוד.

חשיבותן של בדיקות מיקרוביולוגיות ומולקולריות

כפי שכבר צוין, חלק משמעותי בבדיקת איכות המזון הוא ההכרח לעמוד בסטנדרטים מחמירים של בדיקות ורגולציה, על מנת לוודא כי המזון ראוי לצריכה ושלא נשקפת כל סכנה להרעלה.

בדיקות חיידקים ופתוגנים, הינה חלק בלתי נפרד מתהליכי הייצור והן כוללות בין היתר בדיקות פלטות קרקעי מזון מוכנות לשימוש (המכונות גם פטריפילם), לבחינת נוכחות של חיידקים מזיקים דוגמת קוליפורמים, שמרים, עובשים ועוד.

לצד אלו קיימות מעבדות לבדיקות מזון המסתייעות במערכות מיוחדות לזיהוי פתוגנים על בסיס מולוקולרי, דוגמת מערכת MDS המאפשרת זיהוי של פתוגנים במזון. ניתן לזהות ליסטריה, סלמונלה, איקולי וסוגי פתוגנים נוספים.

מערכות מסוג זה מבטיחות תוצאות מהירות ומהימנות אשר יכולות לסייע בייעול וזירוז תהליכי אישור ובדיקות מזון מול גופים ויצרני מזון שונים.

בדיקות אלרגניים – מידע חיוני עבור הצלת חיים ושמירה על בריאות הצרכן

כל יצרן מזון יודע כי אחת הבדיקות החיוניות במזון במידה והוא נועד עבור צרכנים הסובלים מאלרגיות שונות, חלקן מסכנות חיים וחלקן עלולות לפגוע בבריאותם, היא בדיקת הימצאות אלרגניים במזון.

מאחר ומנעד האלרגיות השונות הינו רחב, קיימות כיום בדיקות שונות ומגוונות עבור בדיקת שאריות אלרגנים במזון, בהם בדיקת נוכחות גלוטן, שומשום, סויה, בוטנים, שקדים, תירס ועוד במזון. 

בדיקות איכות מזון חיוניות לתהליך ייצור תקין

לסיכום, בדיקות איכות מזון הכרחיות על מנת לוודא תהליך ייצור איכותי ובטיחותי. הן חלק בלתי נפרד על מנת להבטיח שקהל הצרכנים מקבל מוצרי מזון הטובים והאיכותיים ביותר, תוך התחשבות בצרכים בריאותיים שונים והקפדה על בריאותם של הצרכנים.

 

למידע נוסף השאירו פרטים (עם ציון המוצרים בהם אתם מעוניינים) ונשמח לחזור אליכם בהקדם

שדות חובה מסומנים ב*