פצעי לחץ הם פגעים הנוצרים בעור וברקמות הבסיסיות, הנגרמות בעיקר מלחץ ממושך על העור. הם יכולים לקרות לכל אחד, אבל בדרך כלל משפיעים על אנשים המרותקים למיטה או שיושבים בכיסא או בכיסא גלגלים לפרקי זמן ארוכים. מדובר בתופעה שכיחה למדי וניתן למצוא היום מגוון דרכים למניעה ורפוי

להלן מספר עובדות שחשוב לדעת על פצעי לחץ ומניעתם:

כיצד מתפתחים פצעי לחץ?

פצעי לחץ מתפתחים כאשר מופעל לחץ מתמשך על אזורים רגישים ורקמות עור עדינות, כאשר הלחץ המופעל על הרקמה גורם לשיבוש בזרימת הדם. ללא אספקת דם מספקת, העור לא מקבל מספיק חמצן וחומרים מזינים, ומתחיל להיווצר נזק ברקמה, אשר מוביל לעיתים להיווצרות נמק וכיב.

על מי זה משפיע ?

פצעי לחץ נוטים לרוב להיווצר בקרב אנשים אשר ניידותם מוגבלת, במיוחד אלו המרותקים למיטה או אנשים אשר יושבים  לפרקי זמן ממושכים, כגון אלו היושבים בכיסא גלגלים. בנוסף, ישנן מחלות או מצבים בריאותיים שונים המשפיעים בין היתר על זרימת הדם בגוף ועלולים אף הם להגביר את הסיכוי להיווצרות פצעי לחץ דוגמת סוכרת מסוג 2, בעיות כלי דם על רקע ורידי וכדומה. אנשים מעל גיל 70 אשר ניידותם נמוכה, פגיעים במיוחד להיווצרות פצעי לחץ,  בשל הזדקנות העור ומחלות רקע.

תסמינים של פצעי לחץ

פצעי לחץ יכולים להופיע בכל חלק בגוף עליו מופעל לחץ. הם נפוצים ביותר בחלקים גרמיים בגוף, כגון העקבים, המרפקים, הירכיים ובסיס עמוד השדרה (עצם הזנב). לעתים קרובות הם מתפתחים בהדרגה, אך לפעמים יכולים להיווצר תוך מספר שעות. יש להיות מאוד ערניים ולשים לב לשינויים או תלונות של המבוגרים.

תסמינים מוקדמים

תסמינים מוקדמים של פצע לחץ כוללים: שינוי צבע העור - אנשים עם עור חיוור נוטים לקבל כתמים אדומים, בעוד שאנשים עם עור כהה נוטים לקבל כתמים סגולים או כחולים. הכתמים לא הופכים לבנים בלחיצה, ישנה תחושת חום המלווה בכאב או גירוד באזור הפגוע.

תסמינים מאוחרים יותר

העור אולי לא נשבר בהתחלה, אבל אם פצע הלחץ מחמיר, ועם הזמן יכול להווצר פצע פתוח או שלפוחית - פצע לחץ בקטגוריה שתיים. פצע עמוק המגיע לשכבות העמוקות של העור - פצע לחץ בקטגוריה שלוש, ואפילו פצע עמוק מאוד שעלול להגיע לשריר ולעצם - פצע לחץ מקטגוריה ארבע.

מתי לקבל ייעוץ רפואי?

אם ההורים שלכם מאושפזים בבית חולים או חיים בבית אבות, לרוב הצוות הרפואי עוקב אחר תסמינים היכולים להעיד על היווצרות פצע לחץ. במידה והוריכם נמצאים בבית, חשוב להסב את תשומת ליבם או תשומת ליבו של המטפל/ת הסיעודי לסימנים אשר עלולים להופיע ולבצע בדיקה יומית של העור.

טיפולים בפצעי לחץ

הטיפול בפצעי לחץ מחייב קבלת עזרה מגורם רפואי, כגון צוות רפואי וסיעודי המתמחים בטיפול בפצעים קשיי ריפוי. העזרים הזמינים היום לטיפול בפצעי לחץ שונים, אולם העיקריים שבהם הן חבישות מתקדמות המיועדות בדיוק לשם כך או טכנולוגיות לטיפול באמצעות לחץ שלילי, המסייעות בתהליך זירוז הטרייה וריפוי של הפצע.

טיפולים מונעים

הטיפול בפצע לחץ נחשב לרוב לתהליך ארוך ומורכב ולפיכך, גורמים רפואיים ממליצים לאנשים אשר סובלים מנטייה להיווצרות בפצעי לחץ, להשתמש בעזרים למניעת פצעי לחץ עוד בטרם הגעתם לשלב היווצרותם והצורך בטיפול.

קיימים כיום מגוון פתרונות מתקדמים על מנת לסייע במניעה, בהם מזרנים או כריות למניעת פצעי לחץ אשר מעוצבים מחומרים מיוחדים ומספקים תמיכה אורתופדית וארגונומית לגוף, המפחיתים לחץ מאזורים רגישים בגוף. בנוסף, ישנם מגני קרסול מיוחדים, עבור אנשים אשר מרותקים למיטה, המסייעים בהפחתת לחץ נקודתי המופעל על כף הרגל והקרסול.

תזוזה ושינוי מנחי גוף

במקרים בהם ישנה נטייה להיווצרות פצעי לחץ, חשוב מאוד לדאוג לתזוזה ושינוי מנחי גוף. אדם אשר מרותק למיטה או לכיסא גלגלים צריך להיעזר בגורם משפחה או מטפל, אשר יסייע לו בביצוע פעולה זו. חשיבות הזזת הגוף במקרים אלו רבה, מאחר ופעולת שינוי מנחי שכיבה או ישיבה מסייעים לזרימת דם טובה יותר והפחתת לחץ ממושך הנוצר על אזור מסוים.

לסיכום "אין לחץ "

חשוב לזכור שאנחנו בעידן בו יש פתרונות ויש טכנולוגיות מתקדמות שיכולות לעזור לנו במצבים כאלה.  כמיטק מובילה מקצועית בתחום הטיפול בפצעים קשיי ריפוי, בהם פצעי לחץ ומספקת מגוון רחב של פתרונות למניעה ולטיפול בבעיה.

למידע נוסף אודות הטיפול ומניעת פצעי לחץ, אנו מזמינים אתכם ליצור עימנו קשר ושירות הלקוחות שלנו ישמח לעמוד לרשותכם.

שדות חובה מסומנים ב*