פצעים, המוגדרים כפגיעה בשלמות העור, מתרפאים בדרך כלל בתהליך ריפוי המתרחש באופן טבעי. משך הריפוי תלוי בגודל, עומק ומיקום הפצע והוא אורך מספר ימים עד מספר שבועות ואף חודשים.
כשתהליך ריפוי הפצע אינו מתקדם במשך מספר שבועות, הפצע מוגדר כפצע קשה ריפוי או כפצע כרוני.

מטרת הטיפול בפצע הכרוני היא לעודד את תהליך ריפויו הטבעי. מטרה זו מושגת בראש ובראשונה על ידי נטרול הגורמים המעכבים את הריפוי כמו לחץ על הפצע, זיהום ורקמה נמקית בפצע, חוסר אספקת דם לאזור הפצע, בצקת ברקמות וכדומה.

מערכת תת לחץ - Vacuum Assisted Closure Therapy.) V.A.C) הינה טכנולוגיה מתקדמת לעידוד ריפוי פצע, שיעילותה הוכחה מדעית, באופן חד משמעי, על ידי מאות מחקרים והיא נמצאת בשימוש נרחב בעולם. הטיפול מתבצע על ידי החדרת ספוג מיוחד לתוך הפצע באופן שממלא ומכסה את כל הפצע. מעל הספוג מודבקת יריעה שקופה ואטומה שדרכה מוחדרת צינורית המחוברת למכשיר שאיבה שיוצר תת לחץ אחיד, קבוע או משתנה, בספוג ובאזור הפצע.

תת הלחץ בפצע מגביר את זרימת הדם ואספקת החמצן לפצע ומסלק הפרשות וחיידקים מהפצע, מפחית את הבצקת בפצע ומספק סביבה סגורה ולחה הדרושה לריפוי. בעקבות הטיפול מתרחשת צמיחה מהירה של רקמה בריאה הממלאת את הפצע ומאפשרת לעור לצמוח ולכסות את הפצע. משך הטיפול הוא כשלושה- ארבעה שבועות בממוצע ואת הספוג מחליפים כל שלושה ימים.

טיפול בטכנולוגיית ה-V.A.C. מתאים למגוון גדול של פצעים, כולל פצעים אחרי תאונות או ניתוחים, כיבים ורידיים בשוקיים, פצעי לחץ ופצעים בכפות רגליים של חולי סוכרת לאחר זיהום או לאחר קטיעה של חלק מכף הרגל. לא כל פצע מתאים לטיפול בטכנולוגיית הV.A.C, אין לטפל בפצעים מזוהמים, פצעים המכילים כמות רבה של רקמה נמקית ופצעים ברגל עם הפרעה קשה באספקת הדם.


סרטון הדגמה





ה-V.A.C בסל הבריאות


בישראל, הטיפול בטכנולוגיית ה-V.A.C נמצא בשימוש נרחב בבתי חולים והוא זמין גם לטיפול ביתי- במסגרת סל הבריאות. הטיפול ממומן במלואו על ידי קופות החולים והוא מתבצע גם באמצעות חברת כמיטק. צוות האחיות המיומן של החברה מבצע את הטיפול בבית המטופל ונותן שירות מקצועי לכל אורך הטיפול בשיתוף עם הרופא המטפל. במהלך הטיפול, המטופל מחובר 22 שעות ביממה למכשיר קומפקטי, נייד ונוח לתפעול, המאפשר לו חזרה למעגל החיים.

מבחינה כלכלית הוכח שהטיפול כדאי וחוסך כסף למערכת הבריאות בשל קיצור משך זמן הריפוי ומספר ימי האשפוז בבית החולים, מפחית מקרי קטיעות גפיים ומצמצם סיבוכים, זיהומים ומקרי מוות.

שדות חובה מסומנים ב*