התפתחות מוטורית
לכל תינוק יש את קצב ההתפתחות האישי שלו ומשיג אבני דרך מוטוריות בזמן אחר. התינוק בשלבי ההתפתחות הראשונים מנסה להגיע לזקיפות ולהתמודד כנגד כוח הכובד וכך בהדרגה מצליח לנוע יותר ויותר במרחב. ידוע כי היכולת להגיע למנחים שונים (הרמת ראש על הבטן, זחילה, ישיבה) תורמת לא רק להשגת ניידות ותפקוד אלא גם לחקירת משחק, חקירת הסביבה, ובכך גם ליכולות תקשורתיות וקוגניטיביות.
עיכוב מוטורי
עיכוב בהשגת אבני דרך מוטוריות יכול להיות מסיבות שונות הן בילדים עם התפתחות תקינה והן בילדים עם התפתחות שאינה תקינה.
גורמים שונים עשויים לתרום לעיכוב מוטורי: היפוטוניה- טונוס נמוך/ היפרטוניה-טונוס גבוה/גמישות יתר/שליטת ראש דלה/אסימטריה בביצוע תפקודים מוטוריים ועוד. במקרה בו ההורים שמים לב לסימנים אלו או לעיכוב יש לפנות לגורמים המטפלים בקהילה ולקבל אבחון, טיפול והדרכה בהתאם לצורך.
איך לעודד את התינוק להשגת אבני דרך מוטוריות גם בבית?
במקביל לטיפול או הדרכה יש חשיבות רבה למה נחשף התינוק בבית ובסביבתו הטבעית. כדאי לעודד את התינוק להכיר את המנחים אליהם הוא מתקשה להגיע בכוחות עצמו ולאפשר לו להתנסות בהם גם בשעות הפנאי בסביבתו הטבעית.
על מנת להגיע באופן בטיחותי ונוח למנחים השונים, גם במסגרת ביתית, ניתן להיעזר במערכת פעילות ההתפתחותית.
מערכת פעילות זו מהווה פתרון יעיל ונוח לתרגול מנחים שונים תוך שמירה על יציבה וסימטריה. בעזרת המערכת ניתן לסייע לתינוק להשאר במנחים שונים אליהם מתקשה להגיע בכוחות עצמו או לתרגל למשך זמן.
המערכת בעלת תו תקן מיוחד לשימוש בטיחותי עם תינוקות וילדים.
נכתב על ידי ערבה רון באום, MSc , B.P.T, תחום שיקום ילדים.